“Werken bij Van Wijnen voelt als thuiskomen”

Tweelingzussen Bo en Noa hebben beiden stage gelopen bij Van Wijnen. In totaal zelfs 3 stageperioden. Bo begon met een stage bij Van Wijnen Breda, overtuigde haar zus erna om daar ook stage te lopen en liep vervolgens zelf nog een stage bij Van Wijnen Zuid. Waar komt dit enthousiasme vandaan en hoe ervaarden zij hun periode bij Van Wijnen? We nodigden ze nog één keer uit op het kantoor in Breda en vroegen het hen.

Bo, hoe kwam je bij Van Wijnen terecht?

“Edwin van Rijthoven, projectleider R&T bij Van Wijnen Breda, is een kennis van mij. Hij benaderde mij een paar jaar geleden al met het aanbod dat als ik een stage zocht, er plek was bij Van Wijnen. Toen kwam ik op het punt dat ik een stage zocht. Edwin zei dat er een paar opdrachten waren en ben ik het gesprek aangegaan over wat interessant zou zijn. Ik kwam er al snel achter dat het hele leuke opdrachten waren en er veel kansen liggen binnen Van Wijnen, omdat het een grote organisatie is.”

Wat was het eerste gevoel dat je kreeg toen je hier binnen kwam?

“Er hangt een fijne informele sfeer en men is oprecht geïnteresseerd in wat je komt doen. Men luistert naar je, heet je welkom en geven je het liefst allemaal een rondleiding. Je voelt je hier geen stagiair, maar je bent echt onderdeel van het team” Noa: “Ik ben anders gewend met stages. Het viel mij op dat het hier voelde als thuiskomen, zowel hier op kantoor in Breda als op de bouwplaats in Tilburg. Het was altijd leuk om samen te werken met iedereen en, zoals Bo zegt, men wil je zo graag helpen. Je hoort er echt bij.”

Wat hielden jullie stages in?

“Ik hield me bij mijn eerste stage bezig met de Wet Kwaliteitsborging voor de Bouw (WKB)”, aldus Bo. “Wat zou het betekenen voor Van Wijnen als die wet ingevoerd zou worden en wat moet er worden gedaan om eraan te voldoen? Het was een vrij pittige juridische taak, maar wat mij heel erg hielp zijn de mensen bij Van Wijnen. Ik ben zelfs naar het hoofdkantoor in Baarn geweest om daar met een bedrijfsadvocaat te praten. Die heeft alles zo duidelijk uitgelegd, dat het veranderde in een opdracht die te doen was voor mij. Je wordt dus niet zomaar in het diepe gegooid, maar echt geholpen. Uiteindelijk heb ik mede daardoor een mooi rapport opgeleverd.

Noa, ervaarde jij dat ook zo in jouw opdracht?

“Jazeker! Ik deed een opdracht over veiligheid voor bewoners tijdens een renovatietraject. Er is al veel vastgelegd voor veiligheid van collega’s op de bouw, maar nog niet veel voor de bewoners ter plaatse. Van de vier opdrachten die ik voorgelegd kreeg, sprak deze opdracht mij het meeste aan. Het is een lastig onderwerp, maar wel herkenbaar voor iedereen. Dus men was blij dat ik ermee aan de slag ging. Ik ben met heel veel mensen op diverse locaties in gesprek gegaan, die hebben me goed geholpen waardoor ik een mooi adviesrapport en begeleidende video heb kunnen maken. Die video en dat rapport gaan trouwens naar alle Van Wijnen vestigingen, dus dat is gaaf!”

Bo, jij plakte er zelfs nog een stage achteraan…

“Ja, haha. Dat was in eerste niet eens de bedoeling, omdat ik eigenlijk een andere organisatie wilde vinden. Van Wijnen bleef echter in mijn hoofd zitten. Ik heb er veel geleerd en ik heb veel mogelijkheden gekregen daar. Toen heb ik via Edwin wederom gevraagd om leuke opdrachten voor te leggen als die er zijn. Toen kreeg ik meerdere opties, waarvan er één sprak over ‘sociale cohesie’. Het jaar ervoor had ik iets heel juridisch, dus nu trok het sociaal maatschappelijke thema mijn aandacht. Ik wilde wel naar een andere vestiging dan Breda, dus ben ik bij Van Wijnen Zuid in ’s-Hertogenbosch terecht gekomen. En via de afdeling Marketing bij Projectontwikkeling Zuid, waar ik het onderzoek uiteindelijk voor deed.”

Noa

Stagiair Van Wijnen Breda

“Je krijgt bij Van Wijnen heel veel vrijheid en zelfstandigheid, maar ook direct hulp als je erom vraagt.”

Hebben jullie buiten je stage-opdracht meer meegekregen van andere afdelingen?

Noa: “Ik kreeg met name veel mee van alles binnen renovatie, maar Edwin nam me in het begin ook vaak mee naar nieuwbouwprojecten. Zo kreeg ik te zien wat de verschillen zijn. Daarna stortte ik me op renovatie, maar heb ik wel heel veel mensen in verschillende functies gesproken. Ik denk dat ik iedereen binnen renovatie wel heb gesproken.”

Zaten daar functies tussen die je zelf ooit zou willen bekleden?

“Ja, de functies waar je in contact komt met de bewoners spraken mij wel aan. Misschien wil ik wel een traineeship doen bij Van Wijnen, zodat ik de mogelijkheid krijg om te ontdekken welke kant ik op wil. Omdat Van Wijnen zoveel mogelijkheden biedt, is het fijn dat dat je de kans krijg om dat uit te zoeken.

Bo: “Ik heb ook zeker interessante functies gezien. De bouw an sich vindt ik al heel interessant, helemaal nu ik er meer over weet. Maar ik wil eerst nog verder studeren. De kans is wel groot dat ik hier later kom solliciteren.”

Zou je mensen aanraden hier te komen werken of stage te lopen?

Beiden in koor: “Zeker weten!” Bo: “We hebben zelfs al iemand hier aan het werk geholpen als assistent uitvoerder.” “Hij heeft het hier ook heel erg naar zijn zin”, vult Noa aan.

Willen jullie nog iets anders kwijt?

Bo: “Als studenten dit zouden lezen, dan zou ik zeggen dat als zij een stage zoeken waar ze veel kunnen leren, een uitdaging zoeken en niet behandeld worden als zomaar een stagiair, ze bij Van Wijnen moeten zijn. Ik heb tot nu toe nog geen ander bedrijf gevonden of van gehoord die het doet zoals Van Wijnen. En je kan hier vanuit elke opleiding hier aan de slag.” Noa: “Ik moet eerlijk zeggen dat ik nooit aan een bouwbedrijf had gedacht om stage te gaan lopen, totdat Bo ermee kwam. Uiteindelijk was het zo leuk dat ik elke dag met plezier naar mijn stage ging. En dat is echt niet altijd het geval bij stages.”