Wat doet een werkvoorbereider?

Wij leggen het je uit.

Als werkvoorbereider heb je een centrale rol binnen het bouwproces en veel verantwoordelijkheden. Hierdoor is het een populaire functie voor mensen met een technische achtergrond en hebben wij ook veel werkvoorbereiders in dienst. Je bent een onmisbare schakel. Maar wat doet een werkvoorbereider precies? Wij laten je graag zien hoe jouw dag bij Van Wijnen eruit kan zien.

Wat zijn jouw werkzaamheden?

De werkvoorbereider speelt een cruciale rol binnen het bouwproces. Je bepaalt van A tot Z wat er moet gebeuren en schakelt dan ook elke dag tussen collega’s op kantoor en op de bouwplaats, maar ook met opdrachtgevers, leveranciers en onderaannemers. Het is daarom erg belangrijk dat je communicatief sterk bent. Daarnaast is het baan met veel afwisseling waardoor geen één dag hetzelfde is.

Wij zetten je werkzaamheden op een rijtje: 

Gedurende de dag onderhandel je zowel met opdrachtgevers als met collega’s over verschillende zaken. Denk hierbij aan onderhandelingen met externe partijen over materialen en prijzen. Daarnaast onderhandel je bijvoorbeeld over afspraken omtrent deadlines met de opdrachtgever. Wanneer moet iets af zijn en is dit ook haalbaar?

Innovatie staat centraal

Als werkvoorbereider zorg je voor een optimaal bouwproces. Iedereen vormt een schakel, maar jij bent degene die iedereen verbindt. Dat is echter niet het enige wat je doet. Bij Van Wijnen vinden we innovatie namelijk erg belangrijk. Jij bent daarom continu aan het kijken hoe we het bouwproces kunnen verbeteren. Hoe kunnen we efficiënter werken en zijn er andere materialen die effectiever zijn? Dit zijn vragen die jij jezelf dagelijks stelt. 
Hoe ziet een dag van een werkvoorbereider er daadwerkelijk uit? 

Om je een idee te geven over hoe jouw dag eruit komt te zien, hebben wij één van onze werkvoorbereiders gevraagd om zijn dag te beschrijven.

“Vanmorgen ben ik begonnen met mijn mailbox, zoals elke ochtend. Ik lees de nieuwe mails en handel deze af. Iedereen die betrokken is bij het project kan bij mij binnenkomen met een vraag, zowel intern als extern. Vervolgens ben ik gestart met de voorbereiding van een project. Ik heb de details van de architect doorgenomen en hierbij gekeken naar de kosten die we gaan maken en welke partijen wij nodig hebben om alles te realiseren. Denk hierbij aan het maken van offertes en deze ook opvragen bij verschillende opdrachtgevers en leveranciers.

Daarnaast ga ik in de middag alle informatie voor de uitvoerder verzamelen. Hij moet bijvoorbeeld weten welke binnenmaat er gebruikt moet worden op de bouwplaats. Het is hierbij van belang dat ik de planning op orde heb en ervoor zorg dat alles gereed is voor de uitvoering. Hierdoor kunnen zij door blijven bouwen en hoeven ze niet te wachten totdat alles is geregeld.”

Wat werken bij Van Wijnen anders maakt

Als werkvoorbereider bij Van Wijnen krijg je veel verantwoordelijkheden, maar vooral een hele fijne baan. Jouw ontwikkeling staat centraal en samen met jouw collega’s werk je aan de mooiste projecten. De ene dag werk je op kantoor aan een nieuwbouwproject. De andere dag sta je op de bouwplaats waar een compleet nieuwe wijk wordt gebouwd. Jouw werkdag ziet er altijd anders uit. Maar wat maakt werken als werkvoorbereider bij Van Wijnen anders?

Werk lokaal en haal het beste uit jezelf

Van Wijnen heeft in totaal 24 vestigingen verspreid door Nederland. Jij zal werkzaam zijn op één van deze locaties. Iedere locatie heeft zijn eigen lokale sfeer, humor en taal. Dit zorgt voor korte lijnen, efficiency, inventiviteit en maatwerkoplossingen. Daar houden onze klanten van. Bij Van Wijnen krijg je alle kansen om jezelf te ontwikkelen. We geven je veel ruimte om opleidingen, workshops en coachingstrajecten te volgen.

Een fijne en warme bedrijfscultuur

Saamhorigheid staat centraal binnen onze bedrijfscultuur en er heerst een echte sfeer zoals bij een familiebedrijf. Als je samen de schouders eronder zet, krijg je het beste bouwproject: wat ons drijft, dat is wat ons bindt. Iedere specialist heeft de ambitie om samen iets bijzonders neer te zetten. We vullen elkaar aan vanuit onze eigen discipline en inspireren elkaar om te denken. Op deze manier zorgen wij er samen voor dat Van Wijnen innovatief blijft.

Innovatie en digitalisering in de bouwsector

Bij Van Wijnen vinden we het belangrijk om altijd voorop te blijven. Aangezien digitalisering in de bouw steeds belangrijker wordt, besteden wij hier ook veel aandacht aan. We zijn continue op zoek naar innovatieve oplossingen om dit te realiseren. BIM is daar een voorbeeld van. Dit is een platform waarbij in een 3D Bouw Informatie Model integraal wordt samengewerkt door diverse disciplines in de bouwsector. Alle fysieke en functionele kenmerken van een gebouw worden in deze digitale representatie weergegeven. Op deze manier kunnen we alle data structureren en efficiënter werken doordat we kostbare fouten al in de ontwerpfase voorkomen.

Bij Van Wijnen zijn we intern onze medewerker aan het opleiden om het kennisniveau van de gehele organisatie naar een hoger niveau te tillen binnen het platform BIM. Op deze manier is de basiskennis binnen Van Wijnen gelijk zodra we overgaan naar BIM 360.