Welke opleiding voor werkvoorbereider?

Als werkvoorbereider vorm je de centrale rol binnen het bouwproces en daar komen veel verantwoordelijkheden bij kijken. Hierdoor is het een populaire functie voor mensen met een technische achtergrond.

De spin in het web

Een werkvoorbereider speelt een cruciale rol in het bouwproces. Je wordt het dan ook niet zomaar. Jij bent de spin in het web die alles regelt rondom personeel, materieel, planning en instructies. Als werkvoorbereider heb je minimaal een mbo-diploma Middenkaderfunctionaris of Infra in bezit. Wanneer je met grotere en gecompliceerdere projecten aan de gang wil, is hbo- of wo-niveau een vereiste. De hbo/wo-opleiding Bouwkunde of Civiele Techniek is dan de volgende stap. 

MBO-opleidingen voor werkvoorbereiders

Er zijn verschillende mbo opleidingen die je kunt volgen om aan de slag te gaan als werkvoorbereider. Zoals de mbo-vakopleiding Calculeren en Werkvoorbereiding. In de bouwsector is het van belang dat werkzaamheden de juiste inschatting krijgen en uitvoering moet volgens de planning verlopen. Projecten moeten namelijk binnen de kaders van tijd, geld en bestek begeleid en aangestuurd worden. Tijdens deze praktijkgerichte mbo vakopleiding leer je kennis en vaardigheden die je nodig hebt op het gebied van werkvoorbereiding en calculatie. Het traject focust zich op het plannen en organiseren van bouwprojecten, budgetbewaking en rapportage/verslaggeving.

HBO-opleidingen voor werkvoorbereiders

Een welbekende hbo-opleiding voor werkvoorbereiders is de hbo-opleiding Bouwkunde. Als hbo-student aan de opleiding Bouwkunde leer je jouw ruimtelijke inzichten te combineren met techniek en vorm. Ontwerp en uitvoering staan centraal, met in je achterhoofd het beste resultaat voor de eindgebruikers én omgeving. Je leert anders te kijken naar gebouwen en begrijpt wat de begrippen duurzaam en energiezuinig inhouden. Daarmee ga je aan de slag om straks succesvol de arbeidsmarkt in te stappen. Jij bekwaamt je in constructieve berekeningen en leert oplossingsgericht te denken en handelen. Want dat is hard nodig als bekwaam werkvoorbereider. Ook vergeet je de maatschappij niet: mensen en milieu dat is waar het uiteindelijk om draait.

Oog voor je omgeving

Je analyseert met jouw visie het gehele bouwproces en ontdekt wat goed is en wat niet. Je kijkt niet alleen naar de vormen, maar verdiept je verder in constructies. Welke bouwtechnieken ga je inzetten? En met welk budget? Jij bekwaamt je in constructieve berekeningen. Jij verscherpt het ruimtelijke inzicht.

Leergang werkvoorbereiding

Om ons heen verandert de wereld constant, en van Wijnen verandert mee. Juist omdat we onze werknemers mee willen nemen in de toekomst. Als werkvoorbereider ben je onmisbaar in ons bouwproces en om onze werkvoorbereiders mee te nemen in de toekomst, biedt het Van Wijnen College de unieke Leergang Werkvoorbereiding aan.

FAQ

Wat doet een werkvoorbereider?

Als werkvoorbereider vorm je de centrale rol binnen het bouwproces en daar komen veel verantwoordelijkheden bij kijken. Hierdoor is het een extreem populaire functie voor mensen met een technische achtergrond. Je bent een onmisbare schakel. 

Verschil werkvoorbereider en projectleider?

Als werkvoorbereider zorg je ervoor dat alle materialen op tijd op de bouwplaats aanwezig zijn. Van begin tot einde ben jij cruciaal in het bouwproces. Je stelt vast wat moet gebeuren, zorgt voor de juiste organisatie en bent verantwoordelijk voor de planning van de werkzaamheden. Een projectleider is daarentegen eindverantwoordelijk voor het project.

Wat verdient een werkvoorbereider?

De stappen die jij als werkvoorbereider gaat maken in jouw salaris zijn CAO gebonden, maar bij goed functioneren wordt hier intern ook een stap geboden. Als werkvoorbereider kun je opklimmen naar diverse functies, zoals: senior werkvoorbereider, projectleider of projectcoördinator. Bij deze stap in jouw carrière, hoort vanzelfsprekend ook een loonsverhoging. 

De kans op een baan na een opleiding voor werkvoorbereider

De economie bepaalt voor een grote mate de kans op een baan, zo ook als werkvoorbereider. De economie stijgt de afgelopen jaren in snelle mate en de verwachting is dat dit alleen maar meer wordt. De vraag naar nieuwbouwwoningen en verduurzaming van woonwijken stijgt. Verder spelen er twee cruciale factoren mee die in jouw voordeel zijn. De eerste factor is het klimaatakkoord. Dit betekent dat woningen de komende jaren duurzamer gerealiseerd moeten worden. Dit doen wij samen met beleggers, corporaties en ontwikkelaars. We realiseren woningen die daadkrachtig bijdragen aan een leven voor nu, maar ook voor in de toekomst. Dat is fijn voor iedereen. De tweede factor die meespeelt is de verkrimping van de arbeidsmarkt. Door de vergrijzing in ons land, zijn er minder mensen die werk kunnen uitvoeren. Dus ook in de tijden van economische recessie zijn jouw baankansen in orde. Helemaal wanneer je besluit trainingen bij ons te volgen en jezelf ontwikkeld. Haal het beste uit jezelf. Want samen bouwen we aan een beter leven. Kom werken bij Van Wijnen.

Benieuwd naar jouw kansen bij ons als werkvoorbereider?