Wat doet een werkvoorbereider?

Als werkvoorbereider vorm je de centrale rol binnen het bouwproces en daar komen veel verantwoordelijkheden bij kijken. Hierdoor is het een populaire functie voor mensen met een technische achtergrond.

Werken als werkvoorbereider

Als werkvoorbereider vorm je de centrale rol binnen het bouwproces en daar komen veel verantwoordelijkheden bij kijken. Hierdoor is het een populaire functie voor mensen met een technische achtergrond. Je bent een onmisbare schakel. Maar wat doet een werkvoorbereider precies? Wij laten je graag zien hoe jouw dag bij Van Wijnen eruit ziet. 

Wat zijn de werkzaamheden van een werkvoorbereider?

De werkvoorbereider speelt een cruciale rol binnen het bouwproces. Je bepaalt van A tot Z wat er moet gebeuren en schakelt dan ook elke dag tussen collega’s op kantoor en op de bouwplaats, maar ook met opdrachtgevers, leveranciers en onderaannemers. Het is daarom erg belangrijk dat je communicatief sterk bent. Daarnaast is het baan met veel afwisseling waardoor geen één enkele dag hetzelfde is.

Jouw werkzaamheden op een rijtje

  • Je bent verantwoordelijk voor de technische voorbereiding van diverse projecten inclusief de inkoop van materialen. 
  • Je controleert het tekenwerk met behulp van BIM 360 Next Gen.
  • Je bewaakt de financiële en technische voortgang van het project. Denk hierbij aan meer/minderwerk, inkoopresultaten, manuren en materiële inzet. 
  • Je adviseert en toetst de haalbaarheid van een project op het gebied van uitvoerbaarheid, technische kwaliteit, planning, budget en wettelijke bouwtechnische en bouwfysische regelgeving
  • Je stelt planningen op en geeft daarbij aan wie waar verantwoordelijk voor is.

Tijdens de dag overleg je zowel met opdrachtgevers als met collega’s over verschillende zaken. Denk hierbij aan gesprekken met externe partijen over materialen en prijzen maar ook afspraken over de vooropgestelde deadlines met de opdrachtgever. Wanneer moet iets af zijn en is dit ook haalbaar? Jij bent de expert, dus jij moet dit weten.

Van Wijnen collega bij een constructie

Innovatie staat centraal

Het vak is in de loop der jaren enorm veranderd, vinden ze. Vroeger groeide je vanaf de steigers door naar een wat meer leidinggevende functie als werkvoorbereider, uitvoerder of projectleider. Tegenwoordig zijn veel bouwopleidingen meer kantoorgericht. Gerrit: “Nieuwbouw wordt steeds fabrieksmatiger en prefab, Renovatie & Transformatie zeker niet. Maar Als werkvoorbereider zorg je voor een optimaal bouwproces. Iedereen vormt een schakel, maar jij bent degene die iedereen verbindt. Echter, is dat niet het enige wat je doet. Jij bent continu aan het kijken hoe we het bouwproces kunnen verbeteren. Hoe gaan we efficiënter te werk en zijn er andere methodes die effectiever zijn? Dit zijn vragen die jij jezelf dagelijks stelt. 

Hoe ziet een dag van een werkvoorbereider er daadwerkelijk uit?

Werkvoorbereider

“Vanmorgen ben ik begonnen met mijn mailbox, zoals elke ochtend. Ik lees de nieuwe mails en handel deze af. Iedereen die betrokken is bij het project kan bij mij binnenkomen met een vraag, zowel intern als extern. Vervolgens ben ik gestart met de voorbereiding van een project. Ik heb de details van de architect doorgenomen en hierbij gekeken naar de kosten die we gaan maken en welke partijen wij nodig hebben om alles te realiseren. Denk hierbij aan het maken van offertes en deze ook opvragen bij verschillende opdrachtgevers en leveranciers. Daarnaast ga ik in de middag alle informatie voor de uitvoerder verzamelen. Hij moet bijvoorbeeld weten welke binnenmaat er gebruikt moet worden op de bouwplaats. Het is hierbij van belang dat ik de planning op orde heb en ervoor zorg dat alles gereed is voor de uitvoering. Hierdoor kunnen zij door blijven bouwen en hoeven ze niet te wachten totdat alles is geregeld.”

Wat werken bij Van Wijnen anders maakt

Als werkvoorbereider bij Van Wijnen krijg je veel verantwoordelijkheden, maar vooral een hele fijne baan. Jouw ontwikkeling staat centraal en samen met jouw collega’s werk je aan de mooiste projecten. De ene dag werk je op kantoor aan een nieuwbouwproject. De andere dag sta je op de bouwplaats waar een compleet nieuwe wijk wordt gebouwd. Jouw werkdag ziet er altijd anders uit.

Werk lokaal en haal het beste uit jezelf

Van Wijnen heeft in totaal 27 vestigingen verspreid door Nederland. Jij zal werkzaam zijn op één van deze locaties. Iedere locatie heeft zijn eigen lokale sfeer, humor en taal. Dit zorgt voor korte lijnen, efficiency, inventiviteit en maatwerkoplossingen. Daar houden onze klanten van. Bij Van Wijnen krijg je alle kansen om jezelf te ontwikkelen. We geven je veel ruimte om opleidingen, workshops en coachingstrajecten te volgen. 

Een fijne en warme bedrijfscultuur 

Saamhorigheid staat centraal binnen onze bedrijfscultuur en er heerst een echte sfeer zoals bij een familiebedrijf. Als je samen de schouders eronder zet, krijg je het beste bouwproject: wat ons drijft, dat is wat ons bindt. Iedere specialist heeft de ambitie om samen iets bijzonders neer te zetten. We vullen elkaar aan vanuit onze eigen discipline en inspireren elkaar om te denken. Op deze manier zorgen wij er samen voor dat Van Wijnen innovatief blijft. 

Innovatie en digitalisering

Bij Van Wijnen vinden we het belangrijk om altijd voorop te blijven. Aangezien digitalisering in de bouw steeds belangrijker wordt, besteden wij hier ook veel aandacht aan. We zijn continu op zoek naar innovatieve oplossingen om dit te realiseren. BIM is daar een voorbeeld van. Dit is een platform waarbij in een 3D Bouw Informatie Model integraal wordt samengewerkt door diverse disciplines in de bouwsector. Alle fysieke en functionele kenmerken van een gebouw worden in deze digitale representatie weergegeven. Op deze manier kunnen we alle data structureren en efficiënter werken doordat we kostbare fouten al in de ontwerpfase voorkomen. 

Bij Van Wijnen zijn we intern onze medewerker aan het opleiden om het kennisniveau van de gehele organisatie naar een hoger niveau te tillen binnen het platform BIM. Op deze manier is de basiskennis binnen Van Wijnen gelijk zodra we overgaan naar BIM 360. 

FAQ

Verschil werkvoorbereider en projectleider?

Als werkvoorbereider zorg je ervoor dat alle materialen op tijd op de bouwplaats aanwezig zijn. Van begin tot einde ben jij cruciaal in het bouwproces. Je stelt vast wat moet gebeuren, zorgt voor de juiste organisatie en bent verantwoordelijk voor de planning van de werkzaamheden. Een projectleider is daarentegen eindverantwoordelijk voor het project. 

Wat verdient een werkvoorbereider?

De stappen die jij als werkvoorbereider gaat maken in jouw salaris zijn CAO gebonden, maar bij goed functioneren wordt hier intern ook een stap geboden. Als werkvoorbereider kun je opklimmen naar diverse functies, zoals: senior werkvoorbereider, projectleider of projectcoördinator. Bij deze stap in jouw carrière, hoort vanzelfsprekend ook een loonsverhoging.

Welke opleiding voor werkvoorbereider?

Als werkvoorbereider heb je minimaal een mbo-diploma Middenkaderfunctionaris of Infra in bezit. Wanneer je met grotere en gecompliceerdere projecten aan de gang wil, is hbo- of wo-niveau een vereiste. De hbo/wo-opleiding Bouwkunde of Civiele Techniek is dan de volgende stap. 

Benieuwd of de baan als werkvoorbereider bij je past? 

Heb je toch nog vragen of wil je graag meer informatie ontvangen? Neem dan gerust contact op met onze recruiters Tessa, Karli of Bram. Zij beantwoorden graag al je vragen. Bekijk ook hieronder onze openstaande werkvoorbereiders vacatures. We zien je sollicitatie graag tegemoet.