Verschil werkvoorbereider en projectleider

Als werkvoorbereider vorm je de centrale rol binnen het bouwproces en daar komen veel verantwoordelijkheden bij kijken. Hierdoor is het een populaire functie voor mensen met een technische achtergrond.

Van Wijnen denkt vooruit

De wereld om ons heen is continu in verandering. Dit biedt niet alleen voor ons kansen, maar ook voor jou als werknemer.

Een baan in de bouw, ligt dat in jouw straatje maar heb je nog geen idee welke functie het beste bij jou past? Of ben je na enige jaren ervaring in de bouwsector klaar voor een volgende stap? Dan is een baan als werkvoorbereider of projectleider wellicht iets voor jou. 

Verschil werkvoorbereider en projectleider

Binnen bedenken, buiten uitvoeren. Dat is wat je doet als werkvoorbereider. Als werkvoorbereider zorg je ervoor dat alle materialen op tijd op de bouwplaats aanwezig zijn. Van begin tot einde ben jij cruciaal in het bouwproces. Je stelt vast wat moet gebeuren, zorgt voor de juiste organisatie en bent verantwoordelijk voor de planning van de werkzaamheden. Een projectleider is daarentegen eindverantwoordelijk voor het project. Als projectleider ben je verantwoordelijk voor het realiseren van jouw eigen bouwprojecten en de financiële-en voortgangsbewaking hiervan. Je zorgt voor de overdracht van projecten en houdt daarbij de klantgerichte oplevering in jouw achterhoofd. 

Werkvoorbereider: de succesvolle harde bikkel

 • Zorgt voor een optimaal bouwproces; alle materialen en machines zijn tijdig op de bouwplaats
 • Bewaakt de begroting en legt verantwoording af voor het kostenplaatje.
 • Staat in contact met leveranciers en jouw eigen team
 • Is het koppelstuk tussen het kantoor en de bouwplaats
 • Weet wat er speelt in de omgeving, tussen onderaannemers, buitenmonteurs, projectleiders en de uitvoering

Projectleider: de energieke spin in het web

 • Stuurt een geheel team aan met zijn hands on mentaliteit
 • Heeft zelfvertrouwen om doorslaggevende knopen door te hakken
 • Is niet bang om te delegeren; leidinggeven is zijn natuurlijke habitat
 • Behaalt op zowel grote als kleine projecten de projectdoelstellingen met het team
 • Fungeert als leidinggevende van werkvoorbereiders
 • Initieert en onderhoud contactmoment en enthousiasmeert alle betrokken partijen voor enkel het beste resultaat

FAQ

Wat doet een werkvoorbereider?

Als werkvoorbereider vorm je de centrale rol binnen het bouwproces en daar komen veel verantwoordelijkheden bij kijken. Hierdoor is het een extreem populaire functie voor mensen met een technische achtergrond. Je bent een onmisbare schakel. 

Wat verdient een werkvoorbereider?

De stappen die jij als werkvoorbereider gaat maken in jouw salaris zijn CAO gebonden, maar bij goed functioneren wordt hier intern ook een stap geboden. Als werkvoorbereider kun je opklimmen naar diverse functies, zoals: senior werkvoorbereider, projectleider of projectcoördinator. Bij deze stap in jouw carrière, hoort vanzelfsprekend ook een loonsverhoging. 

Welke opleiding voor werkvoorbereider?

Als werkvoorbereider heb je minimaal een mbo-diploma Middenkaderfunctionaris of Infra in bezit. Wanneer je met grotere en gecompliceerdere projecten aan de gang wil, is hbo- of wo-niveau een vereiste. De hbo/wo-opleiding Bouwkunde of Civiele Techniek is dan de volgende stap. 

Samen werken aan een beter leven?

De behoefte van onze klanten staan voorop. Tegelijkertijd maken wij ons intern hard voor toekomstbestendige en vindingrijke keuzes. De saamhorigheid bij Van Wijnen is groot, binnen én buiten werk om. Je hebt daarom de ruimte om zowel binnen als buiten jouw projecten maatschappelijk verantwoord bezig te zijn. Daarnaast krijg je van ons, via het Van Wijnen College, alle kansen en mogelijkheden om jezelf te blijven ontplooien.

Benieuwd naar de mogelijkheden?