Deel 2 – Rianne Paijmans blogt over datatool voor wijkgerichte aanpak

In mijn eerste blog heb ik jullie verteld hoe ik in mijn rol als Ketenmanager Wijkontwikkeling de noodzaak zie van mensen zoals Harrie, mijn oude buurman. Mensen die contact maken, de verbinding zoeken met hun buurtgenoten én weten wat er speelt in de wijk.

Van Harrie naar Data

Omdat het niet altijd mogelijk is op zoek te gaan naar ‘een Harrie’ heeft Van Wijnen een datatool ontwikkeld, gevoed door verschillende databronnen, voor een wijkgerichte aanpak. Met deze tool hebben we in één oogopslag de kansen en / of problematieken van een wijk in beeld. De data geeft ons bijvoorbeeld inzicht in de leeftijdsopbouw, inkomens en het aantal personen in een huishouden. Maar ook technische gegevens, zoals bouwjaren van de woningen en energielabels. Door de data over mensen en stenen te combineren zien we al snel of het vastgoed in de wijk (woningen en voorzieningen) past bij de bewoners. En of verandering gewenst is.

In gesprek gaan

Wat ik met deze informatie kan? Heel simpel: in gesprek gaan met andere partijen, zoals woningcorporaties, welzijnsorganisaties en gemeenten. Door de tool ben ik een gelijkwaardige gesprekpartner, kan ik hen wijzen op nieuwe inzichten vanuit alternatieve databronnen. Samen proberen we te werken aan verbeteringen in een wijk. Het is fijn dat Van Wijnen oplossingen kan bieden voor ontwikkeling, renovatie, transformatie, nieuwbouw en vastgoedbeheer. Daarmee kan ik samen met de juiste specialist op vastgoedgebied alle problemen oplossen die er zijn.

Passende woonruimte realiseren

Ik ben gestart in de commerciële vastgoedwereld. Dat was in de periode voor de crisis, waarin het allemaal niet op kon. We realiseerden de mooiste Maar helaas is vastgoed slechts een middel en geen oplossing voor alle problemen. Zo hebben we in Nederland nog altijd te maken met vergrijzing. Op dit moment zijn er in Nederland ca. 3,4 miljoen mensen 65+ (bijna 20%!), dit groeit door naar 4,7 miljoen in 2041 en zal dan stabiel blijven tot 2060.

Als ik met mijn datatool een wijk analyseer, is vergrijzing heel vaak een probleem. De doorstroming stagneert en daarnaast passen veel woningen niet bij deze doelgroep. Als de bewoners gezond zijn, is dit geen probleem. Echter wanneer er klachten komen en mensen lichamelijk en of geestelijk niet meer in staat zijn om in een eengezinswoning te wonen, kost dit de directe omgeving en de maatschappij veel tijd, energie en geld. We moeten met zijn allen proberen om dit voor te zijn. Dit kan door meer passende woonruimten te realiseren en te zorgen voor genoeg voorzieningen in de nabije omgeving Maar we moeten onze ouderen ook motiveren om de stap vooruit te maken. Want helaas blijkt uit onze tool ook dat 65+ ers niet snel verhuizen.

Voor een goede wijkgerichte aanpak moeten we met zijn allen samenwerken, samen stappen maken, data gebruiken, maar ook luisteren naar mensen zoals Harrie. In mijn volgende blog deel ik graag een praktijkvoorbeeld met jullie.

Geïnteresseerd in onze aanpak?

Wil jij meer weten over onze aanpak, mail of bel me gerust r.paijmans@vanwijnen.nl / 06 46 88 01 48. Ook ben ik op zoek naar collega’s in diverse vakgebieden die mee willen bouwen aan duurzame leefomgevingen. Kom jij bij ons werken? Wij maken graag kennis met jou!

rianne paijmans 3 van wijnen

Deel 1 – Rianne Paijmans blogt over haar rol als ketenmanager wijkontwikkeling

Deel 3 – Rianne Paijmans over de menselijke maat in renovaties