Als calculator en restauratiespecialist werken bij Van Wijnen, wat vindt Martijn ervan?

Hoe ben je bij Van Wijnen terecht gekomen?

“Toen mijn vorige werkgever in 2013 failliet ging door de crisis, werd ik benaderd door de directeur van Hegeman. Door Hegeman ben ik terecht gekomen bij Bouwbedrijf Heldoorn als calculator. Ik werkte daar drie jaar toen het overgenomen werd door Van Wijnen. Zo ontstond de vestiging Van Wijnen Zwolle.

Hoe bevalt het werken hier?

“In het begin dacht ik: “Jeminee, wat een groot bedrijf”, maar het biedt juist veel kansen. Nu vind ik het werken bij Van Wijnen perfect. We hebben een leuke club mensen en dat is voor mij het allerbelangrijkste. In mijn functie als calculator vind ik het leuk om veelzijdigheid in mijn werkzaamheden te creëren. Ik praat graag met mensen, ga graag naar locatie met klanten en haal plezier uit adviseren. Dat vind ik het leukste wat er is, lekker onder de mensen. Mensen hebben vaak het beeld van een calculator die alleen maar achter de computer zit, maar dat hoeft dus helemaal niet zo te zijn”, zegt Martijn enthousiast.

Met wat voor projecten houd jij je bezig?

“In mijn baan als calculator houd ik me bezig met onderhoud en beheer, renovatie, transformatie en restauratie. Naast calculator ben ik vooral restauratiespecialist en -fan. Hier word ik het meest enthousiast van. Ik ben op dit moment met twee grotere restauratieprojecten bezig. Voor de Onnakerk in Steenwijk hebben we de technische omschrijving binnen, hier kunnen we nu los. We hebben onderaannemers aangevraagd en ik ben begonnen met rekenen. Ook hebben we recent opdracht gekregen van Het Oversticht. Hiervoor ben ik een prijs aan het maken voor een restauratiewerk. Vanaf het moment dat de klant binnenkomt, pak ik het proces op tot en met het schrijven van de offerte. Verder zijn er dan nog wat kleine dingetjes die erdoorheen fietsen, zoals het aanleveren en -brengen van binnenkozijnen bij Aqualysis in Zwolle, het aanpassen van een podiumzaal bij het conservatorium Artez in Zwolle en uitstukwerk van kozijnen voor een plaatselijke schilder. Naast projecten zijn we ook druk bezig om Van Wijnen Zwolle als restauratie-aannemer op de kaart te zetten.”

Wat maakt restauratie zo bijzonder voor jou?

“Als ik naar een oud gebouw kijk, vind ik het zo knap en bijzonder dat mensen vroeger met handgereedschap zoveel mooie dingen konden maken. Toen was de arbeid goedkoop, maar waren de materialen duur. Geen luxe zaagmachines en freeskoppen, maar een simpel houtschaafje was je gereedschap. Dat vind ik echt magnifiek”, antwoordt Martijn.

Als je iets moet noemen waar je trots op bent, wat zou dat dan zijn?

“De Rechter in Steenwijk vind ik heel mooi geworden. Dit monumentale pand hebben we helemaal hersteld na een brand. Dat was een behoorlijke klus. Humphreys in Zwolle hebben we ook flink onder handen genomen, dat is prachtig geworden. Eigenlijk ben ik trots op ieder werk waar ik mee bezig ben geweest. Als het klaar is en iedereen zegt: “Poh, wat ziet dat er mooi uit”, dat vind ik geweldig. We doen het met elkaar!” zegt Martijn trots.

Van Wijnen Zwolle heeft onlangs het restauratie certificaat binnen gehaald, kun je daar wat meer over vertellen?

“We dragen nu het ERB-certificaat, wat Erkend Restauratie Bouwbedrijf inhoudt. Daar hebben we heel wat voor gedaan. We moesten veel bestaande processen laten zien en hebben met twee auditoren twee keer een rondreis gedaan langs een aantal projecten, om aan te geven wat we allemaal kunnen. De auditoren beoordelen uiteindelijk of je het certificaat behaalt of niet. Naar mijn idee hebben we het certificaat dik verdiend!”

Meer weten of restauratie? Alles hierover lees je hier.