Werkvoorbereiders Anoek en Rob interviewen elkaar

Anoek en Rob. Beide werkvoorbereider bij Van Wijnen. Maar daar houdt de overeenkomst ook wel op. Anoek is 20’er, in dienst bij Van Wijnen Rosmalen en werkt aan een iconisch nieuwbouwproject in Eindhoven; BunkerToren. Rob is 30’er, werkt bij Van Wijnen Breda en realiseert diverse renovatie- en transformatie projecten.

Rob, vertel eens! Wat doet een werkvoorbereider renovatie en transformatie precies?
Als werkvoorbereider renovatie en transformatie ben ik van A tot Z bij een project betrokken. In het voortraject houd ik me bezig met de planvorming, calculatie, het kwaliteitsplan en maak ik de Technische Omschrijving werktekeningen. Als de opdracht gegund wordt, verzorg ik bestellingen en koop ik materialen in om hier vervolgens een contract van te maken. Tijdens de uitvoering stel ik deelschema’s op en bewaak ik de planning. Na afronding volgt de nazorg.

Anoek, zie jij verschillen met jouw werkzaamheden?
Nou en of! In mijn werkzaamheden als werkvoorbereider focus ik me op één gedeelte van het hele proces. Zo ben ik verantwoordelijk voor de afbouw. Ondanks dat de afbouw pas aan het eind van het bouwproces zit, ben ik er in een vroeg stadium al mee bezig. Alles wordt afgestemd met constructieve, bouwkundige en installatie technische onderdelen. Mijn werk is detaillistisch en komt op de millimeter nauwkeurig. Het werkvoorbereiderschap is op zo’n groot project als BunkerToren is, in tegenstelling tot jouw projecten, verdeeld over meerdere werkvoorbereiders.

Rob, waarom is de functie van werkvoorbereider op jouw lijf geschreven?
Wat het zo leuk maakt, is dat ik bij het hele proces betrokken ben en de touwtjes in handen heb. En dat komt het project zichtbaar ten goede. Ik zit veelal in de bouwkeet en kan altijd direct de bouw op om iets met eigen ogen te beoordelen. Zo kan ik op elk willekeurig moment bijsturen en het project naar een hoger niveau tillen.

Anoek, van welke werkzaamheden krijg jij de meeste energie?
Als een plan vanaf tekenwerk/model tot leven komt. Ik krijg er echt energie van als ik zie dat iets wat ik op papier heb bedacht, op de bouwplaats gerealiseerd wordt.

Rob, hoe zet jij in jouw werk de klant centraal?
Ik sta continu in nauw contact met de opdrachtgever. Ik deel veel informatie en neem de opdrachtgever in het proces mee alsof het een collega is. Maar ook bewoners zijn onze klanten. Mijn motto: wees open en eerlijk. Bovendien probeer ik in Jip en Janneke taal uit te leggen wat we gaan doen. Het is belangrijk dat bewoners zich gehoord en gezien voelen. Ik wil niet dat ze voor verrassingen komen te staan.

Anoek, op welk resultaat ben jij het meest trots?
Door mijn neventaak als kopersbegeleider heb ik inzichten verworven die van mij een betere werkvoorbereider hebben gemaakt. En ik word elke dag blij als ik zie wat we als team neerzetten. Het is zo’n iconisch gebouw. Dat blijft speciaal.

Rob, wanneer heb jij een fijne werkdag gehad?
Moeilijke vraag! Want ik heb altijd een fijne werkdag. Maar die dag is nog beter als ik zie dat we als team stappen aan het maken zijn. Waar ik ook een kick van krijg, is als we iets bedacht hebben wat we nog niet eerder bedacht hebben en dat een succes blijkt te zijn.  

Anoek, waarin zou jij je nog verder willen ontwikkelen?
Dat is tweeledig. Enerzijds wil ik me meer op detailniveau ontwikkelen qua kennis over het werkvoorbereiderschap. Zodat ik sneller met ideeën kom om uitdagingen op te lossen. Het zou ook écht gaaf zijn als ik iets innovatiefs zou kunnen bedenken. Aan de andere kant droom ik graag groots. En spreek ik mijn voorzichtige ambitie uit om ooit projectleider te worden.

Rob, welke ‘werkvoorbereiders’ tip zou jij mij mee willen geven?
Daar heb ik er wel twee van! Waar ik zelf heel veel waarde aan hecht, is als je op voorhand een gedetailleerde werkvoorbereidingsplanning hebt. Daar kun je dan altijd, als het lastig wordt, op terugvallen. Dat geeft rust en vertrouwen. Daarnaast en misschien wel de belangrijkste: ga en blijf met mensen uit het werkveld in gesprek. Ben nieuwsgierig en stel vragen! Daar heb ik veel van geleerd en leer ik nog steeds van.

Net als Anoek en Rob ook aan de slag als werkvoorbereider?