Vrouwen zijn een verrijking voor de dynamiek in de bouw

Ruth Meijers heeft bij Van Wijnen de functie gevonden die helemaal bij haar past. Ruth heeft HBO Bouwkunde gestudeerd in Heerlen en vervolgens een premaster Vastgoed afgrond. Als assistent uitvoerder is Ruth veel op de bouwplaats te vinden. ‘Lekker buiten en daar zijn waar het gebeurt’. Op die plek komt ze het best tot haar recht. Wat haar wel opvalt, is dat er nog weinig vrouwen te vinden zijn.

Vrouwen op de bouwplaats

De laatste jaren zien we gelukkig wel een positieve ontwikkeling rondom vrouwen in de bouw. Vrouwen in de bouw zijn geen unicum meer, wel zijn zij nog altijd veel minder aanwezig dan de mannen. Ruth: ‘Vrouwen zijn een verrijking voor de dynamiek in de bouw.’ Over het algemeen beschikken vrouwen over betere ‘soft skills’ waar tegenwoordig steeds vaker een beroep op wordt gedaan in vacatures. Ze zijn goede ‘jongleurs’; kunnen meerdere dingen tegelijk, empathisch vermogend, goede organisatietalenten en communicatief heel vaardig. ‘Daarom zijn vrouwen juist van grote toegevoegde waarde’, zegt Ruth stellig. Ze pleit dan ook voor meer vrouwen op uitvoerende functies in de bouw. Meer vrouwen betekent een betere balans op bouwplaatsen. ‘Want een mix van mannen en vrouwen is het beste’. Dan combineer je de juiste kwaliteiten met elkaar en kun je elkaar versterken.

Toekomstige vrouwen

‘Veel jonge meiden denken bij het maken van hun schoolkeuze niet direct aan een technisch beroep of studie,’ denkt Ruth. We zijn de laatste jaren steeds beter in staat te laten zien wie Van Wijnen is en wat er allemaal voor moois gebeurt in de bouwsector. Dat doen we onder andere door artikelen, foto’s en video’s te publiceren op onze website en social media kanalen. ‘We hebben zelfs een Instagram account om jongeren kennis te laten maken met onze veelzijdige sector.’ Ook organiseren we met enige regelmaat oriëntatiedagen, bouwplaatsbezoeken en zijn we te vinden op Open Dagen van scholen. ‘Hiermee stimuleren we jongeren te kiezen voor een technische opleiding.’ Op de vraag of Ruth, als ze opnieuw een keuze mocht maken, dezelfde opleiding had gekozen zegt ze volmondig ‘Ja!’.

Ruth vertelt dat veel mensen ook niet weten dat er binnen een bouwbedrijf, naast bouw gerelateerde functies, op diverse andere functies vacatures open staan. Dus ook als je geen technische of bouwkundige opleiding hebt, kun je bij Van Wijnen aan de slag. We zoeken bijvoorbeeld collega’s met een marketing achtergrond, financiële opleiding, secretariële kennis en ICT professionals.

Wil je ook als vrouw aan de slag of ken je een vrouw die de bouw wel ziet zitten? Neem dan eens een kijkje bij onze vacatures. Dat geldt natuurlijk ook voor mannen …