Roy Klaver is werkvoorbereider bij Van Wijnen ‘Ik voel me hier gewaardeerd’ 

Nadat Roy Klaver (31) de opleidingen MBO Bouwkunde en Architectuur en HBO Bouwkunde had afgerond, ging hij als werkvoorbereider aan de slag bij Van Wijnen in Heerhugowaard. Dat is inmiddels dik zes jaar geleden. Roy heeft het enorm naar zijn zin.  

Hoe kwam jij bij Van Wijnen terecht?

“Tijdens mijn opleiding liep ik een paar keer stage bij Van Wijnen. Mijn afstudeerstage was bij een ander bedrijf. In die periode informeerde ik of Van Wijnen na mijn afstuderen plek voor me had. En dat hadden ze.”

Waarom wilde je zo graag bij Van Wijnen aan de slag?

“Het was me tijdens de stages al opgevallen dat de processen hier goed georganiseerd en gestructureerd zijn. Dat past goed bij me. Daarnaast werd ik uitstekend begeleid. Ook toen ik hier echt ging werken, heb ik die ondersteuning ervaren. Je krijgt op de werkvloer veel verantwoordelijkheid, maar je wordt niet zomaar in het diepe gegooid. Ik kreeg een buddy, een directe collega, met wie ik over werkzaken kon sparren. Heel fijn vond ik dat. Op school leer je veel, maar je weet lang niet alles. Sowieso heb ik leuke collega’s. Dat vond ik tijdens die stages al. We werken hard, helpen elkaar en lachen ook veel. Ik voel me hier gewaardeerd.” 

‘De processen zijn hier goed georganiseerd. Dat past goed bij me’

Roy Klaver, werkvoorbereider Van Wijnen

Wat doe jij als werkvoorbereider?

“Ik ben verantwoordelijk voor het uitwerken en voorbereiden van projecten. Mijn werk begint als het ontwerp en een begroting op mijn bureau terecht komen. Ik neem het ontwerp door en doe eventueel suggesties voor aanpassingen. Vervolgens houd ik me bezig met het inkopen van de juiste partijen, dus onderaannemers. Daarvoor vraag ik eerst offertes aan en zorg ik voor de juiste technische afstemming. Daarnaast werk ik productietekeningen in 3D uit. Op die manier bouw ik het project virtueel op en kan iedereen goed zien hoe de aansluitingen eruit zien. Hiermee worden een hoop fouten voorkomen. Tot slot zorg ik dat alles wat ik heb voorbereid overgedragen wordt aan de uitvoerders, zodat zij weten wat ze moeten maken. Tijdens de uitvoering blijf ik zijdelings betrokken voor overleg.” 

Wat vind je leuk aan je werk?

“Op school merkte ik al dat ik een voorliefde heb voor wiskunde én dat ik creatief ben. Beide aspecten komen in mijn werk aan bod. Vrij uniek ten opzichte van andere aannemers is dat Van Wijnen de werkvoorbereiders betrekt bij het financiële plaatje. Bij veel bedrijven ligt die taak bij de projectleider. Elke maand maak ik een financiële prognose voor het project, en ik hou me bezig met budgetbeheer. Die extra verantwoordelijkheid geeft mijn werk toegevoegde waarde. Een verdiepingsslag, zeg maar. Het worden op die manier echt projecten waarbij ik van A tot Z betrokken ben.”

Wat voor projecten doe je zoal?

“Dat is heel divers. Utiliteit, appartementencomplexen, woningbouw… noem maar op. Juist die diversiteit is mooi. Sommige projecten zijn qua proces redelijk eenvoudig, zoals seriematige woningen of appartementenblokken. Andere projecten zijn technisch uitdagender. Bijvoorbeeld binnenstedelijke projecten met gebouwen waarbij je elk detail moet uitzoeken. Het geeft een kick als ik daar later langs loop en kan zeggen: kijk, dat heb ik gemaakt.” 

‘Van Wijnen maakt mijn verwachtingen dubbel en dwars waar’

Roy Klaver, werkvoorbereider

Wat vind jij de grootste uitdaging?

“Om mijn agenda goed te managen, alle acties te plannen en alles goed op elkaar af te stemmen. Ik ben van nature nieuwsgierig en wil weten hoe iets zit. Op zich is dat een goede eigenschap voor een werkvoorbereider. Het zorgt er wel voor dat ik soms te veel wil doen in een te korte tijd.”

Hoe ervaar jij de verantwoordelijkheid die je hebt?

“Dat vind ik heel mooi, omdat het waarde toevoegt aan de projecten die ik doe. Mijn eerste project was een complex project en ik deed het samen met een collega. Toch liep de werkvoorbereiding na verloop van tijd zo goed dat ik het in mijn eentje mocht afmaken. En dat terwijl ik nog maar net één, twee jaar van school was. Best spannend, en ik ben echt trots op het eindresultaat. In de afgelopen maanden heb ik een ander project ook volledig zelfstandig gedaan. Opnieuw ervaar ik die trots als ik zie hoe het is geworden.” 

Wat heb je in de afgelopen jaren geleerd?

“Veel techniek. Ook leerde ik omgaan met regelgeving en verschillende contractvormen. Ik heb vooral geleerd om de theoretische kennis uit mijn schooltijd toe te passen. Alles is wel een keer de revue gepasseerd.”

Waarom zouden jonge mensen voor jouw beroep moeten kiezen, vind je?

“Zoals ik al aangaf kun je op dit werk een combi van creativiteit en wiskundig inzicht loslaten. Zelf vind ik de afwisseling tussen financiën, planning, bouwkunde en communicatie met mensen erg leuk. Elke dag is anders en al die aspecten horen bij het beroep van werkvoorbereider. Plus de voldoening als een project opgeleverd is. Dat totaalplaatje maakt je een vakman of -vrouw.”

Heb je nog ambities?

“Dat ben ik op dit moment een beetje aan het uitvogelen. Ooit was werkvoorbereider mijn stip aan de horizon, maar wil ik dat tot aan mijn pensioen blijven? Daar ben ik nog niet uit. Ik denk er nu over na wat ik leuk vind en welke functie daarbij past. Misschien betekent het dat ik gewoon nog beter wil worden in mijn huidige vak. Of dat ik me ga richten op een andere functie.”

Is er binnen Van Wijnen ruimte voor persoonlijke ontwikkeling?

“Dat is er zeker en dat vind ik top. Van Wijnen maakt de verwachting die ik had toen ik hier kwam dubbel en dwars waar. Ze luisteren naar je en stimuleren persoonlijke groei.”

‘Ik vind het top dat er ruimte is voor mijn persoonlijke ontwikkeling’

Roy Klaver, werkvoorbereider Van Wijnen

Van Wijnen is als een van de eerste Nederlandse bouwbedrijven uitgeroepen tot Top Employer 2022. Kun je je daar in vinden?

“Absoluut. Dat ervaar ik zelf ook. Ik doe mooie en afwisselende projecten, heb fijne collega’s en een bedrijf dat achter me staat. Dat voelt goed!” 

Ben je enthousiast geworden van de functie werkvoorbereider bij Van Wijnen?