
“Werken bij Van Wijnen voelt als thuiskomen”
Tweelingzussen Bo en Noa hebben beiden stage gelopen bij Van Wijnen. In totaal zelfs...
Lees het verhaalAl toen hij twee turven hoog was, tekende Henrick van de Steeg huisjes. Vellen vol. Het dreef z’n schooljuf soms tot waanzin, maar met een ‘bouwende’ vader én opa, ging deze voorliefde er met de paplepel in. Dat hij op het MBO Bouwkunde terecht kwam, was eerder zekerheid dan toeval. Waar zijn klasgenoten kozen voor timmerman of tekenaar, zag Henrick (20) zichzelf het liefst projecten aansturen. Bij Van Wijnen vond hij samen met adjunct-directeur Johan Timmer de voordeur naar die ambitie.
“Ik liep hier stage en kwam ogen en oren tekort. Ik liep in een droom. Dit is wat ik altijd al wilde. In gedachten zag ik het pad al helemaal voor me: (assistent-)werkvoorbereider, daarna misschien uitvoerder om uiteindelijk als projectleider verantwoordelijk te zijn voor aansprekende projecten. Ik liep tot februari stage bij Van Wijnen Harderwijk op de afdeling Renovatie en Transformatie (R&T). Het is prachtig om gebouwen een nieuwe bestemming te geven. Je moet er improviseren, niets is standaard en ik vind het uitdagender dan nieuwbouw. Dankbaarheid is er vaak ook van omwonenden. Tijdens mijn stage hadden we een evaluatiegesprek. Ik vertelde Johan dat ik een fantastische tijd had maar dat ik het jammer vond nooit bij Van Wijnen te zullen werken. Hij viel zowat van zijn stoel. ‘Hoezo, niet?’ Ik zei dat als ik keek naar de voor mij interessante vacatures dat deze allemaal op HBO-niveau lagen. Het bleek ook voor Johan een leermoment. Zo moest het echt niet.”
Van Wijnen heeft juist wél graag een supergemotiveerde MBO-student Bouwkunde, maar straalde dat kennelijk niet uit. Inmiddels is Henrick sinds 1 september in dienst. ‘Oh ja, we moeten het nog even over je proeftijd hebben’, plaagt Johan. “Met Henrick zijn we een opleidingstraject ingegaan. Investeren doe je immers samen. Het hangt heel erg van de persoon af, maar in Henrick had ik het allang gezien. Zo ging hij mee naar een bewonersavond bij het renovatietraject Complex 11 in Apeldoorn. Het idee was daar draagvlak te krijgen voor de geplande werkzaamheden. Dat wilde hij weleens beleven. Al onze mensen waren al snel druk in gesprek. Zie ik vanuit mijn ooghoek iemand aankomen ‘die zijn handtekening niet ging zetten’. Maar Henrick stapte er fris en fruitig op af, voerde een ontwapenend gesprek en de krabbel stond. En precies dát is de proactiviteit die je niet in schoolbankjes kunt leren. Die moet je van nature hebben.”
“Wij zijn er om te faciliteren, zodat onze mensen bij ons kunnen doen wat ze het leukste vinden en waar ze goed in zijn. Blije mensen zijn sowieso het beste voor ons en voor onze klanten.”
Johan timmer
Johan gaat verder: “Na de stage-evaluatie heb ik Henrick de toezegging gedaan dat hij een baan bij ons R&T-team kon krijgen, maar we boden hem ook de vrijheid om nog even elders te kijken. De wereld is groot en ik vond niet dat hij zich in een opwelling moest vastleggen. Henrick liep hierop stage bij een architectenbureau. We bleven elkaar tussentijds zien. Een ervaring rijker wist hij dat hier zijn toekomst lag. Alles in ons HR-beleid draait erom iemand zijn eigen talent te laten ontdekken en te ontwikkelen. Wij zijn er om te faciliteren, zodat Henrick – maar ook zijn ambitieuze studiegenoten – bij ons kunnen doen wat ze het leukste vinden en waar ze goed in zijn. Van Wijnen heeft ervan geleerd om minder in vakjes te denken en meer naar iemands vaardigheden en instelling te kijken. Blije mensen zijn sowieso het beste voor ons en voor onze klanten. Ik ga ‘m overigens niet vertellen wat hij moet doen, dat mag hij zelf ontdekken. Het is zijn pad en daarin houdt niets hem tegen, en zo hoort het.”
“Het is prachtig om gebouwen een nieuwe bestemming te geven. Je moet er improviseren, niets is standaard en ik vind het uitdagender dan nieuwbouw.”
Henrick van de steeg
Zo legt Henrick momenteel allerlei projecten naast elkaar. Wat waren de invalshoeken van de werkvoorbereider en de uitvoerder? Heeft hij een uurtje over dan doet hij een e-cursus op Studytube, het online leerplatform. Laatst was dat LEAN dat de efficiency in het bouwproces verhoogt. Zijn honger naar kennis is niet te stillen. “Het lijkt mij ook mooi om beide kanten van de medaille te zien”, vertelt Henrick. “Door ooit een project te draaien dat je ook zelf hebt voorbereid bijvoorbeeld. Leren van je eigen fouten.” Johan – ook zelf pas 1,5 jaar actief als adjunct-directeur R&T bij Van Wijnen – merkt dat zijn team baat heeft bij nieuwe inzichten. “We overwegen gastdocentschappen, want we willen er wel meer zoals Henrick. De kunst als coach is om te kanaliseren wat erin zit. Henrick kan best brutaal zijn maar altijd met oog voor de situatie: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan’, zegt hij dan. Ach, je kijkt voortdurend in je eigen spiegel. Heerlijk toch?”