Doede is Business Intelligence Developer bij Van Wijnen

Doede Bouma (1996) is Business Intelligence Developer bij Van Wijnen. Het van oorsprong traditionele bouwbedrijf startte een woningfabriek waar met behulp van hightech machines en robots wordt gebouwd. Klanten configureren van indeling tot afwerking hun huis digitaal. Doede: ‘We produceren woningen in minder tijd én met minder arbeid, grondstoffen én stikstof- en CO2-uitstoot. We bouwen duurzamer én met minder afval’.
 
Door de configurator kunnen legio woningen worden gemaakt; uniek en van hoge kwaliteit. De robots zorgen voor precieze maatvoering. De woningen zijn remontabel; wanden, vloeren en gevels worden op de bouw geassembleerd en kunnen weer uit elkaar gehaald en elders opgebouwd worden.
  
‘We werken nu met 50 mensen en 70 robots. Bij de proefproductie begeleidde ik twee afdelingen en met de technische dienst implementeerde ik het onderhoud beheersysteem. Ik zette een afdeling met metselrobots op voor gevelafwerking en ben nu Business Intelligence Developer. Ik zorg dat de data uit de verschillende systemen wordt samengevoegd en omgezet in bruikbare informatie. Zo voorzien we de afdelingen van juiste gegevens en ontstaan er nieuwe inzichten’.
  
Aan de NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden deed Doede hbo Elektrotechniek, zijn master Technology & Operations Management deed hij aan de Rijksuniversiteit Groningen. Een huisgenoot tipte hem over Van Wijnen. Na het zien van de speech ‘Van Wijnen bij Autodesk in Las Vegas’ dacht Doede: ‘Daar wilde ik onderdeel van zijn. Ik heb gesolliciteerd en voor ik het wist was ik één van de drie eerste medewerkers in een lege fabriekshal’.
 
Over Generatie Fryslân 2035 vertelt hij: ‘Ik vind het echt mooi; een groot netwerk en verschillende lezingen over duurzaamheid, klimaat en projectmatig werken binnen de thema’s. Mensen met verschillende achtergronden vertellen over hun passie en werk. Het is aanstekelijk en ook echt leuk én gezellig.’
 
In zijn vrije tijd werkt Doede aan zijn jaren ’30-woning. ‘Ik ben aan het verduurzamen. Overdag op het werk achter de pc en dan thuis mijn werkbroek aan en klussen. Als ik niet aan het klussen ben dan zit ik met vrienden bij Huize Kwast of koken we samen. Als het regent vind ik het leuk om webApps te bouwen en zomers pak ik het liefst een zeilboot en ga het Sneekermeer op’ aldus Doede.
 
‘Balans is het mooiste aspect van mijn leven. Overdag zoek ik de drukte op met mijn werk, omringd door gedreven en toegewijde mensen. Als ik thuiskom omarm ik de stilte en de rust. In Friesland heerst een nuchtere, no-nonsense cultuur; een mentaliteit die me aanspreekt. De mensen zijn recht door zee, eerlijk en oprecht. De plaatsen mogen klein zijn; ze stralen een warme sfeer uit. De kleinschaligheid creëert een gevoel van verbondenheid. Niet bij iedereen in Nederland is bekend dat Friesland eveneens de thuishaven is van innovatieve bedrijven die nieuwe technologieën ontwikkelen. Voor deze innovaties hoef je niet per se naar Eindhoven of de randstad.’

Bron: Karen Hogenbirk – Friesland Doet.