5 vragen aan… Calculatoren Klaas en Sebastiaan

Wie denkt dat een calculator de hele dag achter zijn bureau zit en met cijfers in de weer is, heeft het mis. Dat blijkt wel uit het enthousiaste verhaal van onze collega’s Klaas van den Brand, calculator nieuwbouw en Sebastiaan Haak, calculator renovatie. Beide calculators met ambitie. Ze gaan verder dan uitrekenen wat de opdrachtgever vraagt. Zij werken mee aan winnende tenders en aanbestedingen die onderscheidend zijn in prijs, maar bovenal onderscheidend zijn op inhoud en duurzaamheid.

Wat doe je als calculator bij een bouwbedrijf?

Als calculator ben je letterlijk van grote waarde. “Een calculator bepaalt namelijk voor een groot deel wat we uiteindelijk gaan bouwen,” aldus Klaas. Klaas werkt al 6 jaar bij Van Wijnen. In zijn eerste jaren bij Van Wijnen calculeerde hij aan de hand van het bestek, bouwtekeningen en andere gegevens, welke en de hoeveelheid materiaal, materieel en mankracht nodig zijn voor een project. Ook beoordeelt en berekent hij kansen en risico’s. Klaas is onlangs gestart met een opleiding tot bouwkostendeskundige. “Een geëvolueerde versie van een calculator,” zoals hij het zelf noemt. Ik vind het geweldig dat ik me kan ontwikkelen in mijn vakgebied. Mijn focus ligt nu op langdurige samenwerkingsverbanden met vaste klanten en deelname aan bouwteams. “Dat is wat ik het leukst vind.”

Calculatoren

Sebastiaan werkt nu ruim 2 jaar bij Van Wijnen. “Hiervoor werkte ik in de horeca.” Na mijn studie HBO Bouwkunde aan de Hogeschool van Zeeland ben ik gaan studeren aan de TU in Eindhoven. Dat paste niet bij mij. Toen heb ik een uitstapje gemaakt naar de horeca. “Een mooie tijd, maar de bouw bleef lonken,” aldus Sebastiaan.

Via Building Heroes ben ik bij Van Wijnen terechtgekomen. Eerst in het team bij Klaas; als calculator van nieuwbouwprojecten. Tijdens een tender van een renovatie opgave heb ik de kans gekregen met dat team mee te kijken. Daar werd ik zo enthousiast van. Toen ik de vraag kreeg of ik op die afdeling wilde werken, was mijn antwoord volmondig ‘ja’.

“Werken als calculator renovatie is compleet anders,” geeft Sebastiaan aan. Samen met onze opdrachtgever bedenken we het plan. Ook bewoners hebben in renovatie projecten een belangrijke stem. Dat betekent dat ik regelmatig in de wijk ben om met hen in gesprek te gaan. En dan pas ga ik terug naar de rekentafel. “Voor mij is het vanzelfsprekend dat de kostprijs klopt, de begroting betrouwbaar is en de risico’s van een project in kaart zijn gebracht.

Ook calculator worden bij Van Wijnen?

Jullie zijn vast heel goed met cijfers?

De vraag leidt tot hilariteit bij Klaas. “Op de Havo haalde ik slechte cijfers. Zo zie je maar!” Het klinkt logisch, maar het is heel belangrijk dat je er bij het calculeren rekening mee houdt dat het voor dat bedrag gemaakt kan worden. Je hebt te maken met onvoorziene risico’s en nu bijvoorbeeld met de schaarste van materialen en de stijgende prijzen. “Kennis van de markt en actuele trends en ontwikkeling is noodzakelijk!”

“Je moet aan zoveel meer denken dan wat er gevraagd wordt en op papier staat,” aldus Sebastiaan. Zo weet je bij renovatie projecten niet altijd van tevoren wat je achter de voordeur aantreft en welke extra maatregelen je moet nemen alvorens de werkzaamheden kunnen starten. Ook daar moet je rekening mee houden in je begroting. “Je moet slim en creatief omgaan met verschillende kostenposten. Onze kracht is dat we het op een transparante en duidelijke manier visualiseren voor de opdrachtgever,” geeft Klaas aan.

Calculatoren
Het is een misvatting dat je alleen maar achter de computer zit!

Sebastiaan: “Ik ben 1 à 2 keer in de week op de bouwplaats te vinden.” Daar heeft Sebastiaan overleg met opdrachtgevers en onderaannemers. Je doet tijdens zo’n bezoek de nodige kennis op om een complete prijs neer te kunnen leggen. Klaas geeft aan dat het heel zinvol en waardevol is om de bouwplaats te bezoeken. “Je ziet in de praktijk wat je hebt gecalculeerd en kunt daar lering uit trekken.” De heren hebben onlangs samen een bezoek gebracht aan het recent opgeleverde hoofdgebouw van het Radboudumc in Nijmegen. “Dat was een complex, maar super interessant project om aan te rekenen,” zegt Klaas met een grote glimlach op z’n gezicht.

Waar willen jullie je nog in ontwikkelen?

Klaas geeft aan dat hij zich als bouwkostendeskundige verder wil verbreden. Met name op het gebied van circulariteit. “We zijn ons volop bewust van de uitdagingen van deze tijd. Ik vind het mooi dat ik in mijn rol, door bepaalde keuzes te maken, concrete en duurzame oplossingen kan bieden voor onze klanten.” Mede dankzij zijn studie is hij nu ook instaat om zelf aan de knoppen te draaien als het gaat om circulariteit. “Dat advies is waardevol voor de klant.”

“Ik kom voor mijn gevoel pas net kijken,” zegt Sebastiaan. Daarmee bedoel ik te zeggen dat ik alles beetpak en me op alle vlakken nog wil ontwikkelen. “Ik geef mijn ogen de kost en houd mijn oren wijd open.” Op die manier leer ik van de projecten die ik gedaan heb om het beste daarvan mee te nemen naar de volgende projecten.

Ze staan te springen om specialisten als jullie! Waarom Van Wijnen?

Klaas: “Ik ben iemand die graag eigen ideeën inbrengt. Bij Van Wijnen krijg ik alle ruimte en wordt eigen initiatief gewaardeerd.” We zijn een zeer professionele organisatie met een groot, landelijk netwerk, maar gelukkig is niet alles in beton gegoten. En juist dat maakt het volgens Klaas zo spannend en boeiend. “Ik vind het gaaf om bij één van de beste werkgevers van Nederland te werken met het keurmerk World-class Workplace van Effectory en Top Employeer institute, “aldus Sebastiaan. Daarnaast vind ik het mooi om te zien dat er zoveel ‘young professionals’ bij ons werken. “Dat zegt iets over de sfeer en onze cultuur.”

Geïnteresseerd in een functie als Calculator bij Van Wijnen?