Bimmen is verslavend

Voor uitvoerder Dennis Kerkhof is het een uitgemaakte zaak: voortaan graag alle projecten in BIM! Waarom? Dennis, een man van de praktijk met BIM ervaring, licht het enthousiast toe.

17 jaar geleden begon Dennis kersvers van school als assistent uitvoerder bij Van Wijnen. Door de jaren heen is er veel veranderd. Van 2D tekeningen aan de muur, AutoCAD naar BIM waar alles in 3D staat. Een hele vooruitgang, vindt Dennis. “Ik wil me blijven ontwikkelen en blijf graag bij de tijd. Met ontwikkelingen als BIM ga ik dan ook graag aan de slag”.

BIM verbetert communicatie

Zo’n 5 jaar geleden maakte hij voor het eerst kennis met BIM. In die tijd moest je denken in 3D maar had je tekeningen in 2D. “Dan was het op de bouw soms best lastig om uit te leggen hoe iets er daadwerkelijk uit moet komen te zien. Dat is dus meteen één van de grote voordelen van BIM: je kunt heel gemakkelijk aan de hand van beelden uitleggen hoe het daadwerkelijk wordt. Superhandig.”

Bimmen is verslavend. Als je eenmaal gebimd hebt, wil je niet meer anders

Dennis Kerkhof, uitvoerder van wijnen

BIM stimuleert samenwerken

Ook de oudere generatie kan met BIM uit de voeten. “Ik heb laatst de timmermannen voorzien van een tablet met daarop alle 3D tekeningen die voor hun werk relevant waren. Mooi om te zien hoe dat omarmd werd. Het had meteen nog een positief effect: de samenwerking op de bouwplaats werd nog beter. Anderen op de bouw gingen naar die timmermannen toe voor tekeningen in plaats van dat ze naar de keet kwamen. En dat scheelt mij dan weer tijd (lachend), mooi toch?”

Toekomst met BIM

Dennis ervaart gelukkig in de praktijk dat BIM intussen redelijk standaard is geworden. Iedereen -van architect, constructeur tot (onder) aannemer- ervaart de voordelen van BIM. In tijd, geld, communicatie, efficiency, samenwerking en minder faalkosten. Door BIM worden ook weer andere ontwikkelingen, die elkaar razendsnel opvolgen, mogelijk. De vooroplevering gebeurt inmiddels ook digitaal, waarbij per onderaannemer alleen de voor hem openstaande punten kunnen worden gefilterd en digitaal afgevinkt. Dennis voorziet dat straks ook op de tablet BIM-modellen volledig kunnen worden getoond.

Lijkt het jou ook wat? Wij zoeken nog BIM regisseurs en modelleurs.

dennis kerkhof van wijnen