Als wooncoach aan de slag bij Van Wijnen, hoe bevalt het Marloes?

Vanaf welk moment wist je dat je als wooncoach wilde gaan werken?

“Toen mijn man en ik een woning kochten in het project Nieuwe LTS (een oud schoolgebouw dat is getransformeerd naar woningen) kwamen we in aanraking met een kopersbegeleider. Hij was ons aanspreekpunt in het hele traject. Hij beantwoordde onze vragen en adviseerde ons bij het maken van keuzes, over bijvoorbeeld de indeling van onze nieuwe huis en waar de punten voor verlichting moesten komen. Toen dacht ik: wat een leuke baan heeft hij, dat zou ik ook willen doen! Interieur heeft mij namelijk altijd al geïnteresseerd. Zelf werkte ik op dat moment bijna zes jaar als risicobeheerder bij Univé, maar ik merkte steeds meer dat mijn hart niet in de verzekeringswereld lag en dat ik toe was aan iets nieuws.”

Dus je was altijd al geïnteresseerd in interieur?

“Zeker! Mijn eerste vtwonen magazine kocht ik in 2007, als 13-jarig meisje. Maar ik stond er voorheen eigenlijk niet bij stil, dat ik deze interesse kon combineren met een baan. Ik heb dus ook een hele andere achtergrond. Ik heb Financial Services Management aan Hogeschool Rotterdam gestudeerd en mijn CV was ook niet gericht op een dergelijke baan. Omdat ik nog geen kennis had van de bouw heb ik daarom eerst een opleiding Elementaire Bouwkunde gevolgd.”

En hoe ben je bij Van Wijnen terecht gekomen?

“Een vriendin, die op de HR-afdeling bij een bouwbedrijf werkt, zocht met mij mee en kwam een vacature tegen op de website van Van Wijnen. Ik solliciteerde en mocht op gesprek komen. Omdat ik nog geen ervaring had, kreeg ik de baan helaas niet, maar ik hield contact met de manager van de afdeling. Een half jaar later kreeg ik een telefoontje. Ik werd opnieuw uitgenodigd voor een gesprek! En nu ben ik sinds juni 2019 werkzaam als wooncoach.”

Hoe bevalt het tot nu toe?

“Heel goed! Ik heb het hartstikke naar mijn zin en ben blij met het vertrouwen dat ik heb gekregen. Spelenderwijs heb ik kennis kunnen maken met deze baan. In de eerste drie kwart jaar heb ik mij vooral beziggehouden met het optimaliseren van de communicatie richting de kopers en als een sidekick van de andere wooncoaches heb ik geholpen bij onder andere het organiseren van informatieavonden en kijkmiddagen op de bouwplaats. Inmiddels adviseer ik zelf kopers. Ik krijg veel energie van het contact met de kopers en om samen met hen van een huis een thuis te maken.”

Van een huis een thuis maken… Hoe ga je te werk?

“Aan de hand van de plattegrond ga ik met de kopers alle ruimtes van de nieuwe woning door en bespreek ik de mogelijkheden: willen ze misschien twee slaapkamers samenvoegen? Of van één slaapkamer een inloopkast of hobbykamer maken? Hoe willen ze dat de keuken en badkamer eruit komen te zien? En waar moeten de lichtpunten komen? Allemaal keuzes waar de kopers van tevoren over na moet denken en waar ik ze graag bij adviseer. De ene koper is de andere niet en ze hebben allemaal hun eigen wensen.”

En wat vind je nog meer leuk aan je werk?

Dat het echt een diverse baan is. Als spil tussen de kopers en Van Wijnen heb je, naast de kopers, ook met veel andere partijen en collega’s contact: denk aan showrooms, projectontwikkelaars, projectleiders, uitvoerders en werkvoorbereiders. Daarnaast vind ik Van Wijnen echt een fijn bedrijf, met veel aandacht voor de medewerkers. Er wordt van alles voor en door collega’s georganiseerd. Denk aan JONG Van Wijnen, de Dag van de Veiligheid en personeelsuitjes. Van Wijnen is een groot bedrijf, maar je bent hier totaal geen nummertje.”