Als projectontwikkelaar werken bij Van Wijnen, wat vindt Ward ervan?

Hoe ben je bij Van Wijnen terecht gekomen?

“Na de MTS, HTS en een master in bedrijfskunde ben ik gaan werken. Eerst 3 jaar bij een klein adviesbureau als projectmanager, daarna als projectontwikkelaar bij een regionale ontwikkelaar en aannemer. Na 10 jaar bij hetzelfde bedrijf te hebben gewerkt, was ik toe aan een volgende stap. Het moest anders, groter. Toen werd ik benaderd door Van Wijnen. Precies op het juiste moment! Ik had een goed gevoel bij Van Wijnen en verwachtte dat ik hier mijn nieuwe uitdaging zou gaan vinden.”

En… klopt je voorgevoel?

“Jazeker! Van Wijnen is een decentrale organisatie, waar wordt gewerkt aan mooie en interessante klussen. Je krijgt veel vrijheid in je werk en het ontwikkelvak is hier breed: van conceptontwikkeling, binnenstedelijke ontwikkelingen, renovatie en transformatie tot nieuwbouw in de wei. ‘Ondernemerschap’ en ‘collegialiteit’ zijn woorden die ik bij Van Wijnen vind passen. Ik vind Van Wijnen echt een sociaal bedrijf. Dat zit in de mensen (laatst zijn we nog wezen zeilen met een groepje collega’s), maar ook in Van Wijnen als werkgever. Zo worden er verschillende bedrijfsuitjes georganiseerd, hebben we laatst nog genoten van de jaarlijkse zomerbarbecue en is er aandacht voor gezondheid. Er is bijvoorbeeld wekelijks een bootcamp op kantoor.”

Je bent dus projectontwikkelaar. Wat doe je precies?

“Als projectontwikkelaar ben je van begin tot eind betrokken bij een project: van de aankoop van de grond of een opstal tot de oplevering. Op basis van diverse haalbaarheidsonderzoeken en marktonderzoeken bepalen we of een locatie geschikt en interessant is voor bijvoorbeeld woningbouw. Na de verwerving breng je verschillende partijen bij elkaar, zodat het project daadwerkelijk gerealiseerd kan worden. Denk aan een architect, constructeur, adviseurs belegger, woningcorporatie, particuliere kopers, de gemeente en natuurlijk ons eigen bouwbedrijf. Mijn doel is om met elkaar een plan te bedenken, waar iedere partij gelukkig van wordt. Zo moet het project passen binnen de kaders die de gemeente stelt, bouwtechnisch goed in elkaar zitten, voor de afnemende partij interessant zijn en goed in de bestaande omgeving passen. Maar bovenal moeten de uiteindelijke bewoners een fijne plek hebben om te wonen.”

Aan wat voor projecten heb je gewerkt?

“Ik heb gewerkt aan diverse projecten in Schoonhoven, Hellevoetsluis, Puttershoek en Gorinchem. De Helden van Gorkum ontwikkelden we in de historische binnenstad van Gorinchem. Op zo’n locatie heb je te maken met een andere dynamiek, dan wanneer je bouwt in bijvoorbeeld de polder. Zo moest er eerst archeologisch onderzoek uitgevoerd worden. Op deze locatie zijn onder andere de oude stadsmuur en de fundering van een pesthuis teruggevonden. Als projectontwikkelaar ben je natuurlijk met name bezig met de toekomst en wat er op de locatie gebouwd gáát worden, maar zo’n archeologisch onderzoek vind ik ook heel interessant!”

Wat vind je leuk aan je werk?

“De diversiteit van mijn werkzaamheden en de  samenwerking met veel verschillende mensen en partijen. Zo overleg ik in de ochtend bijvoorbeeld met een wethouder over de mogelijkheden van een nieuw plan, sta ik in de middag op locatie om te kijken of de voorbelasting (voor het bouwrijp maken van de grond) goed is aangebracht en ben ik ’s avonds aanwezig op een informatie avond voor omwonenden. Het omzetten van verschillende belangen naar één gezamenlijk belang en om samen met verschillende mensen tot een mooi project te komen voor de straat, wijk, stad en gemeente…  dat vind ik leuk! Ik zie het als een team effort. En als ik dan het eindresultaat zie ben ik trots op wat we samen voor elkaar gebokst hebben.”