Aan de weg timmeren terwijl je nog op school zit? Sevan en Quinten kozen ervoor

Beide heren volgen de opleiding tot timmerman. Een praktisch beroep, dus zijn ze meer op de bouwplaats te vinden dan op school. Maar Sevan en Quinten werken niet op zomaar een bouwplaats, zij werken op een leerlingbouwplaats.

Onder het genot van een bakje koffie, spraken we met ze af in de schaftkeet op de bouwplaats van Dirkzwager in Schiedam. We stelden ze vragen over hoe het eraan toe gaat op een leerlingbouwplaats en hoe ze het leer-werktraject ervaren. Maar eerst een korte uitleg over de opleiding en wat een leerlingbouwplaats inhoudt. 

Timmerman worden

De BBL-opleiding tot timmerman duurt gemiddeld tussen de 1 en 4 jaar, afhankelijk van of je niveau 1, 2, 3 of 4 wil behalen. Bij een praktisch beroep hoort natuurlijk het opdoen van praktijkkennis. Tijdens je opleiding ga je daarom 1 dag naar school en werk je 4 dagen op een bouwplaats. Bij de start van je opleiding, brengt je school je in contact met bouwbedrijven. Daar ga je alles wat je leert op school, direct in de praktijk brengen. 

Leerlingbouwplaats

De leerlingen die bij Van Wijnen starten, gaan aan de slag op een bouwplaats onder leiding van een leermeester. Het verschil met een standaard bouwplaats? Stefan, leermeester bij Van Wijnen, leg het uit: “Op een standaard bouwplaats vind je niet altijd een leerling timmerman. Op een leerlingbouwplaats is dat wel het geval. Er werken verschillende leermeesters die een aantal leerlingen opleiden en alle voorkomende timmerwerkzaamheden op het bouwproject van A tot Z uitvoeren.”

“‘Je bouwt iets vanaf de grond samen op en het eindresultaat geeft echt voldoening”.

Sevan, leerling timmerman

Zeg mannen, hoe gaat het precies in zijn werk op een leerlingbouwplaats?

Quinten begint te vertellen: “Vanuit school krijg je een map mee met verschillende opdrachten die je op de bouwplaats moet uitvoeren. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je een toets doet. Maar natuurlijk werk je tussendoor gewoon mee aan het bouwproject.”   

Leermeester Stefan vult hierop aan: “Als leerling maak je bepaalde uren op de bouw en aan het eind worden verschillende vaardigheden getoetst. Denk aan het aanbrengen van funderingen, stellen van kozijnen en profielen, aftimmeren en het leggen van dakkappen. Wanneer je een vaardigheid hebt behaald, tekent de leermeester de opdracht af.”

“Soms kan het zo zijn dat je bepaalde opdrachten van een toets niet op de bouwplaats kunt uitvoeren. Bijvoorbeeld omdat de bouwfase net iets anders loopt dan de opdrachten die je krijgt of omdat sommige werkzaamheden geen onderdeel zijn van het project. Dan kun je de opdrachten voor de toets alsnog op een praktijklocatie uitvoeren. Er is dus altijd wel een oplossing”, vertellen Stefan en Quinten. 

En hoe zijn jullie bij Van Wijnen terechtgekomen?

“Via mijn school ben ik in contact gekomen met Van Wijnen. Ik was op zoek naar een bedrijf om bij te werken en ik kon hier terecht”, aldus Quinten.  

Sevan werkte hiervoor ergens anders maar stond open om aan de slag te gaan bij een ander bedrijf. “Voordat ik bij Van Wijnen begon, werkte ik als leerling timmerman bij een zzp’er. Ik had het niet helemaal meer naar mijn zin en hoorde via een oud-medewerker van Van Wijnen dat er een leerlingbouwplaats kwam. Dus de timing was eigenlijk wel goed. Ik ben net aan m’n tweede jaar begonnen. Als ik over 2,5 jaar klaar ben dan zou ik wel in dienst willen komen”, vertelt hij. 

Wat maakt dit leer-werktraject bij Van Wijnen zo leuk?

Quinten vertelt enthousiast: “Je krijgt veel vrijheid en je mag een hoop dingen al meteen zelf doen. Bijvoorbeeld het stellen van profielen en kozijnen.” 

Het werken met meerdere mensen, zorgt ervoor dat Sevan het naar zijn zin heeft. “Ik heb leuke en fijne collega’s. En de werksfeer is erg motiverend. Je bouwt iets vanaf de grond samen op en het eindresultaat geeft echt voldoening. Het is mooi dat wanneer een project af is, je er dan langs rijdt en kunt zeggen dat je daaraan hebt meegewerkt”, vertelt hij.

Waar zie je jezelf na je opleiding aan werken?

Sevan denkt aan renovatie. Dat opknappen lijkt hem wel wat. “Maar nieuwbouw vind ik ook leuk. De afwisseling spreekt me erg aan”. Quinten lijkt het ook leuk om in de renovatie aan de slag te gaan. Hij vertelt: “Maar klein- of grootbouw, dat maakt mij niet zoveel uit.”

Net als Quinten en Sevan aan de slag bij Van Wijnen?